"אם נותנים לילד לצמוח ולגדול מבלי לבנות אותו – יוצא פרא אדם. ואם בונים את הילד מבלי להתייחס אל כוח הצמיחה שבו – עושים ממנו רובוט. הצירוף של שני הדברים יחד, של כוח הצמיחה ומעשה הבניין, זהו החינוך" הרב ש' וולבא
ברוכים הבאים לעולם הססגוני של החינוך החברתי!
לצד ה"בניה" של ההשקפה המוצקה, יציקת היסודות והעמדת חומות החינוך על תילן, מגיע גם מקומו החשוב של החינוך החברתי בהובלת תהליכי "צמיחה" - תהליכים פנימיים, אישיים, רגשיים, חווייתיים וחברתיים, שמתפתחים להם לאיטם, ומוציאים עוד גבעול ועוד ניצן בדרך לצמיחתה של נפש עשירה ומחוברת.
המשימה של החינוך החברתי היא לבנות את עולמם הפנימי של התלמידים, לאפשר להם להתבונן ולזהות את הערכים במציאות החיים, לחשוב ולהסיק מסקנות, להתחבר ולהרגיש שייך, ולהתפתח מבחינה רוחנית וחברתית.
קורס הכשרה לרכזי חינוך חברתי
אחד מתנאי הסף למינוי רכזים חברתיים במוסדות עי"ס הינה תעודת סיום לקורס הכשרה
מטעם מינהל חברה ונוער. תעודה זו מאפשרת למוסד לדווח את הרכז במערכת "רמת שירות".
הקורס הוא בן 180 שעות והוא מתפרס על פני שנתיים.
במסגרת הקורס מקבלים הרכזים ארגז כלים מלא לביצוע תפקידם, החל מתפיסת העולם החינוכית, החזון והמטרות, הכרות עם עקרונות החינוך הבלתי פורמלי, כלים להובלת תהליכים ושיתופי פעולה, מיומנויות הנחיה ושיח ועוד.
מסגרת הקורס מהווה גם קבוצת תמיכה ועזרה הדדית, הפריה ולמידה עמיתים, ומקור להיוועצות ולרעיונות. גם לאחר סיום הקורס ממשיך הקשר, כשהקבוצה מספקת לווי משמעותי לביצוע התפקיד.
מערכים לשעת חינוך
שעת החינוך מהווה מקום משמעותי לקיום תהליכים חינוכיים חברתיים עבור הפרט והכיתה. שעת החינוך שונה במהותה משאר מקצועות הלימוד בהיותה מבוססת על תהליכים תוך אישיים ובין אישיים ולא על תוכן וידע. כדי לאפשר לתהליכים מצמיחים להתרחש ניתן להשתמש במתודות ובכלים מתחום החינוך החברתי, המבוססים על מיומנויות תקשורת ושיח, על תובנות וחשיבה מעמיקה, על התנסות חווייתית, יצירתיות, ביטוי אישי והזדהות פנימית עם הערכים והרעיונות. מערכי השיעור לשעת החינוך מציעים מהלך מובנה ומעובד לשיעור חינוך מיטבי, על פי נושאים מגוונים בהתאמה להקשרים אקטואליים סביב לוח השנה, ובזיקה לערכים חברתיים שונים.
לווי והנחיה של מדריכים בבתי הספר
כל מוסד עי"ס מלווה על ידי מדריך מטעם מינהל חברה ונוער, שתפקידו לתת סיוע והנחיה בכל התחומים הנוגעים לחיוך החברתי, לייעץ בבניית התוכנית השנתית, להפנות לגורמים הרלוונטיים ועוד.